Akcesoria kuchenne

  • Ręczna ubijaczka

    Niby gadżet, ale jednak kto raz ubijał śmietanę w tym urządzeniu, ten pozostanie mu na zawsze wierny.

  • Palnik gazowy

    Podręczny miotacz ognia jest absolutnie niezbędny, aby szybko i łatwo przygotować creme brulee. Dzięki niemu pyszna chrupiąca skorupka, pożądana przez amatorów tego deseru powstanie w ciągu kilku sekund. Palnik działa na zwykły gaz do zapalniczek.

  • Moździerz

    Nic go nie zastąpi. Przyprawy mają bowiem tę właściwość, że po rozdrobnieniu bardzo szybko tracą aromat – wietrzeją. Dlatego nie warto wydawać pieniędzy na przyprawy w proszku.

  • Sitko do gotowania na parze

    Jeśli jeszcze nie wiesz, czy lubisz potrawy gotowane na parze i nie chcesz inwestować w parowar, kup znacznie tańsze metalowe sitko do gotowania na parze.

  • Foremki do ciasteczek

    Nadają się do pierniczków i kruchych ciasteczek. Warto przemyśleć zakup, aby mieć foremki w takich kształtach, jakie lubimy najbardziej. Im bardziej zwarty kształt foremki, tym łatwiej z niej korzystać.

  • Drewniany wałek i stolnica

    Zestaw podstawowy w każdej kuchni. Większości ciast, pierogów i klusek nie da się po prostu zrobić, nie mając stolnicy i wałka.

  • Tarka do gałki muszkatołowej

    Gałka muszkatołowa bardzo szybko wietrzeje. Nigdy nie należy kupować jej w formie zmielonej. Taka malutka tarka bardzo ułatwia starcie nieporęcznej kulki na świeży i aromatyczny proszek.

  • Żeliwny rondel

    W przeciwieństwie do większości innych żeliwne naczynia są właściwie wieczne. A nieśmiertelność ma swoją cenę – niemałą. Dla tych wszystkich jednak, którzy lubią potrawy długo gotowane sprzęt podstawowy.

  • Miarki do produktów suchych

    Dokładne odmierzenie produktów – zwłaszcza dla początkujących miłośników gotowania – to podstawa sukcesu. Dla bardziej zaawansowanych w sztuce kuchennej wielka wygoda. Warto zainwestować w miarki do produktów suchych i do płynów.

  • Foremka na muffinki

    Nie tylko miłośnicy tego amerykańskiego wynalazku będą mieli pożytek z takiej foremki. Można jej używać także do pieczenia tradycyjnych babeczek z ucieranego ciasta. Jest wygodna, bo nie musimy żonglować w gorącym piekarniku pojedynczymi foremkami.