Żyłka do krojenia tortów

Rzecz absolutnie niezbędna w kuchni każdego miłośnika domowych tortów oraz ciast biszkoptowych!

„Ponieważ powierzchnia ciasta i tak jest pokryta polewą, (…) upieczone ciasto przecinam pionowo na dwie połowy, a następnie kroję je poziomo na warstwy” pisała Aniela Rubinstein w swojej kultowej „Kuchni Neli”. Widać stąd wyraźnie, że książka ta powstała zanim wymyślono żyłkę do krojenia ciasta na warstwy. Od czasu, gdy ten genialny wynalazek dostępny jest w (prawie) każdym sklepie życie miłośników ciast stało się łatwiejsze. Nie trzeba już kroić na pół pionowo, a potem maskować polewą cięcia, wystarczy wziąć żyłkę , ustawić ją na odpowiednią grubość krojonej warstwy i przeciąć ruchem „piłującym”. Znakomicie sprawdza się żyłka zwłaszcza przy krojeniu tortów biszkoptowych.

mow