Ciekawostki

  • Jak kroić owoce?

    Mylisz, że umiesz pokroić owoce? Mylisz się! Sprawdź jak to się robi fachowo.

  • Kto soli, ten i słodzi!

    Dzieci, które piją co najmniej jedną szklankę słodzonych napojów dziennie są o 26 % bardziej narażone na otyłość niż ich rówieśnicy pijący wodę. Takie są wyniki australijskich badań.

  • E-food z awanturką

    Firma Birds of Fire Bogumił Jankiewicz wypuściła na rynek aplikację na Androida, która pozwala po kodzie kreskowym zidentyfikować skład produktu spożywczego. Wystarczy zeskanować kod aby nie tylko dowiedzieć się, co zawiera produkt ale też jaka je...

  • Walka o dym

    Udało się wynegocjować w Brukseli, że polskie wyroby tradycyjne wpisane na ministerialną listę wyrobów tradycyjnych nie będą musiały spełniać nowych unijnych norm zawartości benzopirenu. Lisiecka ocalała!

  • Akcja w sprawie cukru

    Brytyjska organizacja Action On Sugar, zaniepokojona ciągłym wzrostem otyłości wśród dzieci rozpoczęła intensywną kampanię mającą na celu ograniczenie spożycia cukru przez najmłodszych.

  • Jak pokroić tort

    Czy wiecie, że już w 1906 roku brytyjski uczony Sir Francis Galton, kuzyn Charlesa Darwina, wymyślił, ba naukowo opracował, jak pokroić tort urodzinowy żeby środek nie obsychał?

  • Genodieta, z czym to się je?

    Jednym z najnowszych odkryć w dziedzinie dietetyki jest genodieta. O tym czym jest i kto powinien poznać swój dietetyczny profil genetyczny opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w Nestlé i koordynatorka III edycji projektu NHW.

  • Czy warto jeść czekoladę?

    Uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat czekolada oprócz tego, że jest pyszna, ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu oraz wyraźni...

  • Reklama marihuany w amerykańskich kab...

    Pod koniec lutego największy amerykański operator kablowy Comcast wyemitował pierwsze reklamy marihuany we wszystkich dużych stacjach telewizyjnych należących do koncernu.

  • Trzy znaki smaku

    W krajach wysokorozwiniętych, od kilku dekad widoczne jest zainteresowanie żywnością o tradycyjnych metodach produkcji i znanym pochodzeniu. W celu wyróżnienia tych wyjątkowych produktów stworzono europejski system oznaczeń.