Batoniki ze świerszczy

Drukuj
httpgraphics8.nytimes.comimages20140108dining08CRICKETS2-LN08CRICKETS2-blog480.jpg
Już w lutym na rynek trafi batonik ze świerszczy, znakomite źródło białka. Produkt niby nowy ale zgodny z dietą paleolityczną.

Wołowina zawiera tylko 43% białka, kurczak 31 a świerszcz aż 69 procent! Poza tym produkcja świerszczy wymaga o wiele mniej wody i wydziela o wiele mniej dwutlenku węgla. Świerszcze są po prostu idealne. Zawierają też liczne mikroelementy i żelazo. To wszystko odkryli Greg Sewitz i Gabi Lewis, którzy będąc studentami zamówili skrzynkę świerszczy i rozpoczęli eksperymenty kulinarne. Okazało się, że świerszcze mają same zalety i tylko jedną wadę. Są świerszczami. I trzeba ich 40 na jeden batonnik. Jak twierdzą autorzy pomysłu przetwarzania świerszczy na batoniki, kluczowy jest pierwszy kęs. Jeśli uda się kogoś na niego namówić staje się on wielbicielem batoników świerszczowych. Kiedy batoniki produkowane przez firmę Exo wejdą na rynek polski, trudno przewidzieć. Wiecej: http://exo.co/