Jak pokroić tort

Drukuj
Czy wiecie, że już w 1906 roku brytyjski uczony Sir Francis Galton, kuzyn Charlesa Darwina, wymyślił, ba naukowo opracował, jak pokroić tort urodzinowy żeby środek nie obsychał?

Jeżeli tort, który upieczecie zostanie zjedzony od razu, to nie ma się co zastanawiać nad jego przyszłością w lodówce. Ale jeżeli chcecie przechować ten smakowity wypiek, to warto zrezygnować z tradycyjnego sposobu dzielenia okrągłego ciasta i przyjrzeć się metodzie Sir Francisa Galtona. Matematyczną metodę optymalnego krojenia tortów, dzięki której biszkopt nie obsycha, wydobył z otchłani niepamięci Alex Bellos. Zobaczcie film Alexa zawierający szczegółową instrukcją naukowego krojenia tortu. Dzięki tej metodzie ciasto pozostanie smakowite i wilgotne, ale kawałki nie będą jednakowej wielkości. Cos za coś; albo sprawiedliwość albo smaczne ciasto.

mm

Więcej informacji: http://lifehacker.com/the-scientific-way-to-slice-a-cake-1592582129