Nie zawsze zielona jest zdrowa

Zielona herbata powszechnie uznawana jest za synonim zdrowia. Jednak ostatnie badania wykazały, że liście niektórych odmian mają dużą zawartość ołowiu, który nie neutralizuje się podczas parzenia.

Spożywany ołów i jego związki magazynują się w kościach i nie powodują bezpośrednio uszczerbku na zdrowiu. Problemy mogą pojawić się, gdy w diecie zabraknie wapnia i kości zaczną być "rozpuszczane", wtedy zawarty w nich ołów może powodować tzw. wtórne zatrucie. 

„Ołów może pojawić się w wielu produktach roślinnych, ponieważ kumuluje się głównie w ziemi” - mówi dr Tod Cooperman, prezes ConsumerLab.com. Wyjaśnia też, że zanieczyszczone ołowiem liście herbaty pochodzą z Chin, gdzie w niektórych regionach stwierdzono wysokie zanieczyszczenie przemysłowe.

Objawy zatrucia ołowiem to przede wszystkim bóle brzucha, bóle głowy, bóle stawów, podwyższenie ciśnienia krwi, zaburzenia nerwowe i psychiczne i anemia.