Oddzielaczka żółtka od białka

Drukuj
zdj: http://www.designboom.com/design/peleg-design-squeezes-gulping-yolkfish-to-separate-eggs-01-20-2014/
Wiele jest sposobów na oddzielenie żółtka od białka. Są sposoby tradycyjne – za pomocą dwóch skorupek lub rękami ale jest też sposób ultranowoczesny – gulping yolkfish!

Ten zabawny gadżet wymyślony przez peleg design to gumowa, żarłoczna rybka. Służy właśnie do oddzielania żółtka od białka. Jak jej użyć? Należy rozbić jajko a potem delikatnie ścisnąć rybkę a jej pyszczek zbliżyć do żółtka. W okamgnieniu  rybka połyka żółtko, zostawiając białko. Następnie należy ponownie nacisnąć rybkę aby „wypluła” żółtko do innego naczynia. I gotowe. Wydaje się, że ten sposób oddzielanie żółtek od białek ma szansę zrewolucjonizować jeśli nie kuchnię w ogóle, to gotowanie z dziećmi z pewnością. Jak działa gulping yolkfish można obejrzeć na filmie tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=mRUDZhvpNzU

mow