26 czynników

Profesor Giovanni Cargnello z Eksperymentalnego Instytutu Winiarstwa w położonym nieopodal Wenecji Conegliano jest miedzy innymi światowej sławy ekspertem od doboru potraw i win.

Takie przynajmniej informacje wyszperał gdzieś pewien mój przyjaciel, fascynujący się światem win. Podnieceni jechaliśmy na umówione z profesorem spotkanie. Dusza człowiek! Poświęcił nam nie tylko kilka godzin, ale kilka dni, pokazując, że rozległy zaściankowy wydawałoby się wobec sławnej Wenecji i całej Wenecji Euganejskiej rejon Conegliano i Vittorio Veneto, jest wprost bezgranicznym zagłębiem smaków. I tych powszechnie znanych jak Prosecco, które powstaje właśnie tutaj na nasłonecznionym alpejskim przedgórzu, jak i nieco mniej sławnych - serów montasio, pieczywa czy wędlin, rozpływających się w ustach miękkich salumi. Przedstawiał nas przy tym członkom Confraternita Colle di Giano, której jest prezesem, a która zrzesza producentów żywności w regionie, dbając o najwyższą jakość wyrobów. Któregoś dnia, zamiast na wycieczkę, zaprosiwszy wreszcie do Instytutu, profesor odniósł się do intrygującej nas kwestii. - Sprawa jest złożona - rozpoczął. Zależy bowiem od całego wachlarza czynników. Poczynając od tradycji w danym regionie, kończąc na potrzebach zdrowotnych konkretnych ludzi. Ożywiając się, profesor rzucał coraz to nowe przykłady ze świata, ubarwiał wywód anegdotami. Summa summarum, ponad godzinę później poznaliśmy listę czynników, decydujących o doborze potraw i win. 26 czynników. - Na tym jednak nie koniec - zaczerpnąwszy powietrza, profesor zwrócił uwagę na kolejną nierozerwalnie związaną z głównym wątkiem kwestię. Mianowicie kubków smakowych, które aby rozkoszować się w pełni smakiem potraw i trunków, należy przepłukiwać. Wodą ma się rozumieć. W tym miejscu - profesor zawiesił głos i uniósł palec gestem nakazującym słuchaczom maksymalną koncentrację - pojawia się problem doboru wody! Wkrótce, dowiedzieliśmy się że na jego rozwiązanie wpływa wiele uwarunkowań. Poczynając od tradycji, a kończąc na potrzebach zdrowotnych. Krótko mówiąc - 26 czynników!

INFO
Biografia, dokonania i funkcje profesora Giovanni Cargnello: www.cargnello.net