Inspiracje

  • Apetyt na kolory

    Macie ochotę na zielony? A może na żółty? Kolor jedzenia ma znaczenie! Wskazuje, czego potrzebuje nasz organizm.

  • Wystrzałowy łosoś

    Łosoś to królewska ryba, która znakomicie nadaje się aby odegrać główną rolę w menu uroczystego przyjęcia noworocznego i podczas karnawałowych domówek. Smakowita i zdrowa.

  • Wigilia [bezpłatny E-book]

    Jeżeli jeszcze nie wiesz jak ma wyglądać Twoje świąteczne menu, mamy dla Ciebie smakowity prezent!

  • Karp zatorski zwany królewskim

    Tradycja hodowli karpia w okolicach miejscowości Zator sięga XI. wieku. Niegdyś raczyli się nim królowie, dziś trafił na unijną listę produktów regionalnych, uhonorowany odznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia. To niewątpliwie najlepszy z polskic...

  • Jarmuż superfood!

    Jarmuż, po latach smętnego ozdabiania półmisków wędlin, wraca do łask. I to w jakim stylu!

  • Polskie miody z europejskimi certyfik...

    Jak miód to tylko polski! Tu warto być patriotą. Choćby dlatego, że jest w czym wybierać. Polskę śmiało można nazwać kraina miodem płynącą. Wiele z naszych miodów doczekało się uznania w skali Europy.

  • Smaczna dynia

    Miąższ dyni długo wydawał mi się mało inspirujący kulinarnie. Był piękny, ale mdły. Z dyni interesowały mnie tylko pestki. Aż nastąpił przełom – odkryłam idealną zupę dyniową.

  • Na grzyby!

    Od dzieciństwa uwielbiam zbierać grzyby. Pamiętam rodzinne wyprawy do lasu, z rodzicami i bratem, z których wracaliśmy obładowani grzybami.

  • Polska potęgą fasolową

    Właśnie na straganach pojawia się świeża, soczysta, słodka, biała polska fasola. Z tego warzywa możemy być dumni! Trzy gatunki polskiej fasoli zostały uhonorowane unijnymi certyfikatami.

  • Czarny bez – samo zdrowie

    Dziś mijamy kwitnące, a za chwilę uginające się od owoców krzewy czarnego bzu z zadziwiającą obojętnością. Nasi przodkowie kłaniali im się z szacunkiem za każdym razem, gdy przechodzili obok!