Inspiracje

  • „Wiem, co jem” w szkolnym sklepiku

    Czy wiesz, co Twoje dziecko kupuje w szkolnym sklepiku? Może warto się tym zainteresować?

  • Mój buraczku, mój czerwony!

    Zgłębiając z zapamiętaniem zdrowotne właściwości glonów, stewii i innych egzotycznych roślin często zapominany o prostych skarbach naszej ziemi. Na przykład burak jest cudem!

  • Najlepsze lody w Warszawie!

    Zaintrygowana lodami buraczanymi, których kulka wieńczyła porcję chłodnika, a intensywny słodki smak pieczonych buraków dodawał tradycyjnej zupie całkiem nowego blasku, poprosiłam o porcję lodów w oddzielnym pucharku. Najpierw zjadłam jedną. Potem...

  • Letnie śniadanie

    Tylko przez chwilę jeżyny, truskawki, maliny i jagody mogą gościć jednocześnie na naszym talerzu. Należy ten moment uchwycić i wykorzystać!

  • Weekend pieczenia bajgli

    Najbliższy weekend będzie bardzo pracowity dla kulinarnych blogerek. Ania Kamińska rzuciła hasło wypieku bajgli. Są już zgłoszenia od 30 piekarzy (30 piekarek?!). Chcesz dołączyć?

  • 10 powodów aby jeść brokuły

    Część z nas je brokuły, bo lubi, nie potrzebując dodatkowych zachęt. Dla tych, którzy jednak się wahają mamy dobre powody aby brokuły polubić.

  • Bób Joanny Chmielewskiej

    Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób rozglądam się za kryminałami Chmielewskiej. Mam wrażenie, że nieomal w każdym bohaterka żywi się głownie bobem. W „Babskim Motywie” bób doczekał się nawet osobnego akapitu:

  • Czarodziejska hyczka

    Wyjątkowo pięknie kwitnie w tym roku czarny bez, warto więc przygotować hyczkę, bzowe placki i wprowadzić do kuchni odrobinę magii.

  • Labneh - ser z jogurtu na Szawuot

    Jedno z trzech najważniejszych świąt w tradycji żydowskiej – Szawuot, przypada w tym roku 3 i 4 czerwca. To święto plonów, ale też (a może przede wszystkim) przekazania Żydom przykazań zobowiązujących do etycznego postępowania w kontaktach z ludźm...

  • Jak podać młode ziemniaki?

    Sprawa wydaje się prosta. Młode kartofle gotujemy, krasimy masłem i posypujemy koperkiem. Ale są jeszcze inne, nie mniej apetyczne sposoby!