Jak upiec dynię?
Drukuj1. Do przygotowania dyni potrzebne będą dwa noże: duży i mały do warzyw oraz łyżka.
2. Dużym nożem dzielimy dynię na dwie części.
3. Łyżką wydrążamy dynię z miąższu i pestek. Pestki suszymy.
4. Połówki dyni dzielimy dużym nożem na mniejsze półksiężyce.
5. Mniejszym nożykiem ścinamy skórę.
6. Rozkładamy obrane kawałki dyni na posmarowanej olejem blasze, doprawiamy.
7. Pieczemy na złoty kolor.
8. Upieczoną dynię zdejmujemy z blachy łopatką. Smacznego!
Przyprawy do dyni
Przyprawa śródziemnomorska: sól, pieprz, tymianek, skórka otarta z cytryny
Przyprawa hinduska: sól, curry, cynamon, papryczka chilli
Przyprawa tajska: kolendra, chilli, skórka otarta z limonki, sok z limonki, cukier trzcinowy, sól
Przyprawa polska: majeranek, miód, czosnek, sól, pieprz
Maryla Musidłowska