Jak upiec dynię?

Drukuj
zdj. shutterstock
Pieczoną dynię można po prostu zjeść, bo jest przepyszna, albo zrobić z niej purée lub zupę. Pieczenie wydobywa z warzywa całą jego słodycz i smak. W zależności od tego jak ją przyprawimy nabierze hinduskiego, śródziemnomorskiego, tajskiego lub rodzimego charakteru.

1. Do przygotowania dyni potrzebne będą dwa noże: duży i mały do warzyw oraz łyżka.

2. Dużym nożem dzielimy dynię na dwie części.

3. Łyżką wydrążamy dynię z miąższu i pestek. Pestki suszymy.

4. Połówki dyni dzielimy dużym nożem na mniejsze półksiężyce.

5. Mniejszym nożykiem ścinamy skórę.

6. Rozkładamy obrane kawałki dyni na posmarowanej olejem blasze, doprawiamy.

7. Pieczemy na złoty kolor.

8. Upieczoną dynię zdejmujemy z blachy łopatką. Smacznego!

Przyprawy do dyni

Przyprawa śródziemnomorska: sól, pieprz, tymianek, skórka otarta z cytryny

Przyprawa hinduska: sól, curry, cynamon, papryczka chilli

Przyprawa tajska: kolendra, chilli, skórka otarta z limonki, sok z limonki, cukier trzcinowy, sól

Przyprawa polska: majeranek, miód, czosnek, sól, pieprz

Maryla Musidłowska