Oszukane naleśniki

Drukuj
zdj. shutterstock
Do ulubionych potraw dzieci, tak jak na przykład naleśniki, możemy bez trudu dodawać składniki wartościowe, pełne cennych substancji.

Jeśli dzieci są przyzwyczajone do naleśników z białej mąki proces „oszukiwania” należy rozpocząć od dodanie jednej łyżki maki z pełnego przemiału do naleśnikowego ciasta. Potem, stopniowo możemy zwiększać proporcję obu rodzajów mąki tak aby dojść do proporcji pól na pół. Połowa maki białej i połowa pełnej. Często wydaje nam się, że jedna łyżka „to nic”, że nie ma różnicy. To nieprawda. Powoli możemy zmienić „puste” odżywczo naleśniki z białej mąki w bardzo zdrowy (i bardzo lubiany!) posiłek. Warto też zrezygnować z kupnej nutelli, która wbrew reklamie nie jest „kremem orzechowym” tylko mocno słodzonym i pełnym konserwantów wysokoprzetworzony produktem.  Warto wypróbować naleśniki z miodem oraz na słono z żółtym serem (polane keczupem, oczywiście). Dzieci lubią też same eksperymentować z nadzieniem do naleśników, warto na to pozwolić, bo samodzielnie przygotowane dania smakują im lepiej.

mow