Seler na wiosnę

Cudowne właściwości selera pomagają we wiosennym oczyszczeniu organizmu. Ułatwiają pozbycie się toksyn i zbędnych kilogramów. Wiosenne dieta selerowa z pewnością wyjdzie nam na zdrowie

Już starożytni Rzymianie…. Tak można rozpocząć opowieść o leczniczym stosowaniu selera w diecie. W czasach Hipokratesa  seler był stosowany jako środek uspokajający, natomiast mężczyznom polecano go na wzmocnienie sił męskich.

Dziś bez selera nie mogą się obejść gwiazdy filmowe i modelki. Nauka potwierdziła prozdrowotne działanie selera. Japończycy, którzy seler uwielbiają doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Witaminy C jest w nim dwa razy więcej niż w cytrusach. Seler zawiera też naturalne witaminy B oraz kwas foliowy i witaminę PP. Łodygiselera naciowego zawierają związek chemiczny nazywany phthalide, który ma właściwości uspokajająceTo chyba właśnie dzięki temu uznawany był za doskonały lek na zszargane nerwy! Ale cenna bulwa a także nać są też bogate w witaminę E, zwaną witaminą młodości. Zawierają też mnóstwo pierwiastków mineralnych i to w takim składzie, który ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. I oczywiście ma bardzo mało kalorii, nawet jak na warzywo. Przy diecie odchudzającej liczy się jednak nie tylko zawartość kalorii ale też indeks glikemiczny. Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy powinny unikać potraw o indeksie glikemicznycm wyższym niż 50. Spójrzmy na statystyki selera. Seler korzeniowy: 21 kcal w 100 g; 1,8 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 35 (surowy), 85 (gotowany), seler naciowy - 13 kcal w 100 g; 1,6 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 15.

Co to wszystko znaczy dla naszego zdrowia? Naukowcy twierdzą, że dieta bogata w seler pobudza przemianę materii, oczyszcza z toksyn, działa dobroczynnie na stawy, wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku. Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia. Łagodzi nadciśnienie. Seler czyni nas nie tylko zdrowymi ale i pięknymi – witaminy C i E powodują, że skóra jest właściwie nawilżona, a włosy i paznokcie mocne.

Wzorem amerykańskich gwiazd warto rozpocząć wiosenny dzień od szklanki soku z selera naciowego i jabłek. A potem sałatki i surówki z selera, zupa selerowa oraz selery zapiekane! Bo seler jest nie tylko zdrowym ale też bardzo smacznym i łatwym w przygotowaniu produktem.

mow