Wystrzałowy łosoś

Drukuj
zdj. shutterstock
Łosoś to królewska ryba, która znakomicie nadaje się aby odegrać główną rolę w menu uroczystego przyjęcia noworocznego i podczas karnawałowych domówek. Smakowita i zdrowa.

Łosoś ma tak znakomity smak, że nie wymaga wielkiego kunsztu od kucharza ani szczególnych przypraw. Wiedzą o tym najlepiej Japończycy i Skandynawowie. Japończycy  mają swoje  nigiri i sashimi z łososiem w roli głównej (kawałek surowej ryby podany na kluseczce z ryżu lub bez niczego jak w przypadku sashimi), zaś Szwedzi gravad laxa, czyli płat ryby marynowany w soli, cukrze, pieprzu i koperku. Obie potrawy świetnie nadają się na przyjęcia. Sprawdźcie przepis Magdy Gessler na gravlaxa dla króla.

Przygotowaliśmy dla Was wspólnie z łososiowym potentatem Suempolem – menu imprezowe z łososiem w roli głownej. Będze smacznie, zdrowo i kolorowo. Przy okazji będziemy mieli okazję zachwycić naszych gości. Efekt „WOW!” murowany, przy stosunkowo małym nakładzie pracy. Przepisy są naprawdę proste. Mamy nadzieję, że proponowane przez nas przepisy staną się inspiracja dla wszystkich miłośników łososia i pozwolą Państwu urządzić udane przyjęcie. Na ciepło i na zimno, pieczony i wędzony, w naleśnikach, w roladzie, na grzankach – łosoś spełni oczekiwania każdego smakosza i nada przyjęciu wykwintnej elegancji.

Oto kilka pomysłów na łososia:

Grzanki z pieczonym łososiem

Łosoś pieczony z groszkiem

Polskie sushi z łososiem

Zielona rolada z łososiem

Łosoś na pierzynce ze śmietany

Tarta ze szparagami i pralinami z łososia

MM