Porady

  • Jak przechowywać zioła

    Jeśli mamy możliwość zebrać wczesnym latem czy późną wiosną zioła z czystych ekologicznie łąk, lub wyhodować je we własnym ogródku powinniśmy zadbać o ich prawidłowe przechowywanie.

  • Witajcie młode kartofelki!

    Są! Już są! Kształtne, malutkie irgi z polskich pół! Dawajcie je na stół! Sprawa jest prosta. Myjemy, gotujemy, krasimy masłem i posypujemy koperkiem. A są jeszcze inne, nie mniej apetyczne sposoby!

  • Jak postępować z żelatyną

    Trzeba oczywiście zawsze zapoznać się z instrukcją na opakowaniu i wskazaniami producenta.Nie bez znaczenia jest tez to, jak twardą galaretę lubimy.

  • Wiosenne oczyszczenie i wzmocnienie

    Nadchodzi wiosna! Czas otrząsnąć się z zimy, pozbyć się zbędnych kilogramów i toksyn, wzmocnić organizm i cieszyć się życiem.

  • Oczyszczanie sokami

    Codzienna szklaneczka soku z warzyw i owoców powinna na stałe wejść do naszej diety. Jeśli jednak chcemy odtruć nasz organizm po zimie potrzebujemy mocniejszej kuracji.

  • Jak piec kasztany jadalne

    Jak wiadomo najlepsze kasztany są na Placu Pigalle, ale te które pojawiają się jesienią i zimą w polskich sklepach też nie są złe.

  • Jak wybrać oliwę – szukaj DOP

    Kilka prostych rad pomoże nam dokonać właściwego wyboru, gdy staniemy przed sklepowa półką uginająca się pod ciężarem butelek z oliwą.

  • Bicie śmietany

    Ubijanie śmietany wydaje się bardzo prostym przedsięwzięciem, ale nie zawsze się udaje. Zazwyczaj wina leży po stronie śmietany, ale warto przypomnieć sobie kilka zasad bicia piany.

  • Cytrusy na zdrowie

    Cytrusy są pyszne, znakomite jedzone same i jako dodatek do deserów ale to nie znaczy, że są niezwykle zdrowe, jak głosi modny przesąd.

  • Jak gotować kasze

    Coraz więcej osób wie, jak ważną rolę odgrywają kasze w naszym jadłospisie. Niestety w wielu domach umiejętność gotowania różnych kasz została zapomniana. Przypomnijmy więc.