Porady

  • Dynia nie jedno ma imię

    Patrząc na stargany i półki sklepowe uginające się pod ciężarem dyń wszelkich kształtów, rozmiarów i kolorów aż trudno uwierzyć, że były w naszym kraju czasu gdy dynia dostępna była wyłącznie w postaci marynowanych kawałków zamkniętych w smutnych ...

  • Mięso duszone – wybór Marco Pierre Wh...

    Jakie mięso wybrać do potraw duszonych? Odpowiedzi na to pytanie udzielił Marco Pierre White, uznany przez branżę kulinarną za najlepszego kucharza świata.

  • Jak rozwinąć kapelusz kani

    Jeżeli na grzybobraniu znajdziecie dużą kanię, ale z kapeluszem jeszcze nie do końca rozwiniętym, więc nie nadającym się na przepyszne kotlety, możecie „rozwinąć” go domowym sposobem.

  • Jak gotować fasolę?

    Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości po zjedzeniu fasoli należy ugotować i zjeść ją w odpowiedni sposób.

  • Jak używać przypraw kuchni indyjskiej?

    Przyprawy kuchni indyjskiej występują w trzech formach. Są ziarna, w proszek i mokre, takie jak imbir i czosnek. Kolejność ich dodawania ma znaczenie.

  • Sok z marchewki z masłem

    Kiedyś od sierpnia, aż do Gwiazdki, dzieciom podawano codziennie świeżo wyciśnięty sok z marchewki. To był bardzo dobry pomysł! Warto do niego wrócić.

  • Jak gotować bób?

    Im młodszy bób tym krócej należy go gotować. Najsmaczniejszy jest gotowany na parze z dodatkiem kopru.

  • Jak gotować młode ziemniaczki?

    Oczywiście w Polsce każdy umie ugotować ziemniaki, ale… Kilka uwag, dla przypomnienia chyba nie zaszkodzi.

  • Jak obrać ananasa

    Świeże ananasy mają mnóstwo zastosowań i zalet. Aby jednak ananasa użyć najpierw trzeba go obrać. A skórę ma grubą...

  • Tiramisu krok po kroku

    Ten włoski deser jest nie tylko bardzo popularny ale też wyjątkowo łatwy i szybki w przygotowaniu.