Jak gotować bób?

Drukuj
zdj. shutterstock
Im młodszy bób tym krócej należy go gotować. Najsmaczniejszy jest gotowany na parze z dodatkiem kopru.

Młode jasnozielone ziarenka bobu najlepiej ugotować na parze, dodając do wody gałązki kopru. Po 15 minutach gotowania należy skosztować ziarenko i ewentualnie dogotować je do miękkości. Młodego bobu nie trzeba obierać bo ma bardzo miękkie łupinki. Starszy bób gotuje się na parze około 40 minut. Po pół godzinie gotowania należy sprawdzić, czy nie jest już gotów.

Gotując bób w wodzie najlepiej wrzucić wypłukane nasiona do posłodzonego wrzątku, razem z kilkoma gałązkami kopru. Młody gotuje się 15 minut, starszy pół godziny. Bób solimy dopiero po odcedzeniu. Można skropić go oliwą lub masłem i dodać posiekany koperek.

Nie należy kupować bobu, który ma plamy na łupinkach, lub nie mają one zielonego koloru.

mm