Jak gotować kasze

Drukuj
zdj. shutterstock
Coraz więcej osób wie, jak ważną rolę odgrywają kasze w naszym jadłospisie. Niestety w wielu domach umiejętność gotowania różnych kasz została zapomniana. Przypomnijmy więc.

Aby zachować wszystkie właściwości kasz nie gotujemy kasz w woreczkach. Przy tym sposobie gotowania większość dobroczynnych składników wylewamy razem z wodą. Poza tym kasze w woreczkach są nie tylko nieco wstępnie preparowane ale też droższe od zwykłych, na wagę. Najlepiej kupować kasze ekologiczne lub od sprawdzonych sprzedawców na zaprzyjaźnionym bazarze.

Kasze najlepiej gotuje się w płaskich, szerokich garnkach o grubym dnie.

Kasze drobne, jak manna i kukurydziana błyskawiczna wymagają energicznego mieszania przy wsypywaniu ich na gotującą się wodę lub mleko. Należy najpierw odmierzyć stosowną ilość kaszy (patrz niżej) potem zagotować odpowiednią ilość płynu i wsypać kaszę wąskim strumieniem, energicznie pracując trzepaczką. Gotować cały czas mieszając 5-7 minut.

Kaszę kukurydzianą zwykłą (nie błyskawiczną) najlepiej gotuje się na parze. Odmierzoną ilość kaszy zalewamy wrzątkiem, nieco solimy i ustawiamy na parowarze. Po 20 minutach należy kaszę przemieszać od dna i nastawić parowar na kolejne 20 minut.

Pozostałe kasze gotujemy jak nasze babki. Do rondla wsypujemy kaszę, zalewamy wrzątkiem w odpowiedniej proporcji, lekko solimy, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Po około 15-20 minutach, odkrywamy, sprawdzamy czy nie ma wody na dnie (jeśli jest to zostawiamy kaszę na ogniu na następne 5 minut),  przegarniamy widelcem dodając kawałeczek masła. Przykrywamy. Kasza jest gotowa. Można ją zjeść natychmiast ale można też zawinąć w gruby ręcznik lub koc i włożyć w pościel. Będzie gorąca i gotowa do zjedzenia gdy wrócimy z pracy! Kaszę jaglaną dobrze jest przed gotowaniem przelać wrzątkiem lub podprażyć na sucho w rondlu.

W zależności od tego jaka konsystencję kaszy lubimy najbardziej możemy dać nieco mniej lub nieco więcej wody. Generalnie  jednak proporcje są następujące:

Kasza jęczmienna drobna

1 szklanka kaszy = 1,5 szklanki wody

Pęczak

 1 szklanka kaszy  = 2,5 szklanki wody

kasza jaglana

 1 szklanka kaszy = 2 szklanki wody

Kasza kukurydziana

1 szklanka kaszy = 2,5 szklanki wody

Kasza gryczana

1 szklanka kaszy =  1,5 szklanki wody

Kasza krakowska

1 szklanka kaszy =  1,5 szklanki wody

Kasza manna

3 płaskie łyżki = 1 szklanka mleka/wody

mow