Nie daj się nabić w butelkę oliwy

Stoisz przed półką z oliwami. Masz wybrać którąś i kupić. Jak to zrobić? Po pierwsze przypatrz się etykietce. Jeżeli nie widzisz napisu extra vergine, nie kupuj, szkoda pieniędzy. Teraz przyjrzyj się butelce. Jeżeli jest przezroczysta, nawet nie myśl o kupnie. Nawet najlepsza oliwa extra vergine pod wpływem światła traci wszystkie swoje wartości.

Producent może umieścić na etykiecie napis extra vergine, jeżeli produkowana przez niego oliwa ma poziom kwasowości poniżej 0,8%. I właśnie kwasowość jest jedną z najważniejszych cech, która klasyfikuje oliwę w odpowiedniej kategorii. Im niższa kwasowość, tym jakość oliwy lepsza. A jakość oliwy przekłada się nie tylko na jej walory smakowe ale i lecznicze. Oliwy o niskiej kwasowości obniżają poziom złego cholesterolu i są bogatym źródłem witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem. Oliwy o wysokiej kwasowości nie mają żadnych wartości leczniczych. Są tylko smacznym tłuszczem. Niestety kiepscy producenci nie zamieszczają informacji o poziomie kwasowości oliwy. Jeśli więc na etykiecie widzisz informacje o kwasowości oliwy, możesz nabrać do niej zaufania. Oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,3% są oliwami z tzw. górnej półki.

Trzymasz w dłoni butelkę z oliwą opisaną jako extra vergine, obróć ją i sprawdź skład na tylnej etykiecie. Oliwa jest w 100 % tłuszczem. Jeżeli w składzie widnieje inna cyfra niż 100 %, np., 91,1 % lub 96 % tłuszczu, odłóż butelkę i szukaj dalej.

Znalazłeś 100 % oliwę extra vergine z podana kwasowością? Kolejną rzeczą na którą musisz zwrócić uwagę, jest informacja o miejscu tłoczenia i butelkowania oliwy. Dobrze, jeżeli wszystko odbywa się w jednym gospodarstwie, wymienionym z nazwy. Zdecydowanie unikaj oliw, które są „tłoczone i butelkowane w UE", to mieszanki wątpliwej jakości i niewiadomego pochodzenia.

Poszukaj też na etykiecie informacji o odmianach oliwek, z których wytłoczono oliwę. Dobra oliwa zawsze ma taką informację. Na ogół oliwy są tłoczone z dwóch, lub trzech odmian oliwek, odpowiednio dobranych przez kipera. Najdroższe są oliwy jednoodmianowe, charakteryzujące się bardzo wyrazistym smakiem i zapachem. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, są certyfikaty i nagrody zdobyte przez daną oliwę. Każdy wytwórca, którego oliwa zdobyła jakąkolwiek nagrodę ZAWSZE umieszcza ją na etykiecie.

Znalazłeś wreszcie prawdziwą oliwę extra vergine? Prawdopodobnie zapłacisz za 0,75 l 35 zł. Chyba, że zdecydowałeś się na monokulturową oliwę o kwasowości 0,15 %... Tu cena może dochodzić do 100 zł.

Maryla Musidłowska