Jak piec kasztany jadalne

Drukuj
Jak wiadomo najlepsze kasztany są na Placu Pigalle, ale te które pojawiają się jesienią i zimą w polskich sklepach też nie są złe.

Co z nimi zrobić? Najważniejsze to naciąć ich twardą skórkę przed pieczeniem. Najlepiej naciąć na krzyż od strony względnie miękkiego, spiczastego czubka. Potem kasztany wysypujemy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i podajemy gorące jako przystawkę.

Każdy sam wydobywa kasztana ze skorupki za pomocą małego nożyka (póki są gorące jest to łatwe) i zjada.  Uwaga! Jeśli wyjmiemy z piekarnika kasztan, który nie został nacięty przed pieczeniem nie atakujmy go nożem bo wybuchnie, brudząc swym miąższem całą okolicę.  Kupując kasztany zwracamy uwagę na to, aby skórka była bez plam i dziurek (taka dziurka to droga robaczka!). Kasztany zbyt lekkie mogą być bardzo wysuszone.  Najłatwiej jednak sprawdzimy, czy kasztan jest dobry po upieczeniu i obraniu. Złe należy po prostu odrzucić.