Jak postępować z bakłażanem

Drukuj
zdj. shutterstock
Bakłażany to wdzięczy surowiec do kuchennych eksperymentów. Należy jednak właściwie się z nimi obchodzić.

Niezależnie od tego czy mamy zamiar bakłażany smażyć czy piec zaczynamy od pokrojenia ich w plastry lub w kostkę, nasolenia i odstawienia na kilkanaście minut na sicie. W tym czasie warzywo puści sok pełen goryczki. Następnie ręcznikiem papierowym zbieramy ten sok. W ten sposób usuwamy goryczkę z bakłażanów. Następnie możemy bakłażan usmazyć, upiec lub ugotować. Jeśli mamy zamiar użyć go do sałatki na zimno najlepiej będzie ugotwać. Podczas smażenia bakłażany szybko chłoną tłuszcz. Potrafią go wchłonąć naparwdę dużo. Nie należy więc smażyć tego warzywa na głębokim tłuszczu, jeśli nie chccemy aby danie było bardzo kaloryczne. Dobrym sposobem jest pieczenie bakłażanów. Na cienko posmarowanej tłuszczem blasze układamy plastry bakłażana, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C.