Jak przechowywać polskie truskawki

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Polskie truskawki są sto razy smaczniejsze od importowanych, modyfikowanych genetycznie i niepsujących się mutantów, które znoszą kilkudniowe podróże bez jednego siniaka na swych pięknych czerwonych policzkach.

Importowane truskawki mogą też leżeć kilka dni w lodówce i nic nie stracić ze swojej świeżości (ani smaku, ani zapachu, którego skądinąd nie miały od początku). Co innego z rodzimymi pachnącymi i smakującymi jak esencja truskawkowa owocami. Te są nietrwałe. W lodówce można je przechowywać wyłącznie nieumyte, na talerzyku albo w miseczce. Nigdy w plastikowych woreczkach albo zamkniętych pojemnikach. Świeże nieumyte, nieobite truskawki można przechowywać w dolnej części lodówki maksimum dwa dni.

Myjemy je tuż przed spożyciem, a szypułki wyrywamy po umyciu a nie przed.

Maryla Musidłowska