Jak przechowywać zioła

Drukuj
zdj. shutterstock
Jeśli mamy możliwość zebrać wczesnym latem czy późną wiosną zioła z czystych ekologicznie łąk, lub wyhodować je we własnym ogródku powinniśmy zadbać o ich prawidłowe przechowywanie.

Najstarszym i najbardziej popularnym sposobem przechowywania ziół jest ich suszenie. Aby wysuszyć zioła powinniśmy powiesić je korzonkami ku górze w suchym przewiewnym miejscu. Takie położenie sprawi, że olejki eteryczne krążące w roślinie spłyną ku liściom. Doskonałe rezultaty daje też mrożenie ziół. Najlepiej mrozić młode rośliny zebrane przed okresem kwitnienia. Należy zebrać je wczesnym rankiem, tuż po wyschnięciu rosy, gdy koncentracja olejków eterycznych jest największa. Można mrozić całe gałązki ziół zamknięte w szczelnych pojemnikach lub oberwać listki, posiekać drobno, włożyć do foremek do lodu i zalać wodą. W ten sposób powstaną ziołowe kostki lodu, które możemy później wrzucić do zupy.

mow