Jak używać przypraw kuchni indyjskiej?

Drukuj
zdj. shutterstock
Przyprawy kuchni indyjskiej występują w trzech formach. Są ziarna, w proszek i mokre, takie jak imbir i czosnek. Kolejność ich dodawania ma znaczenie.

Przygotowując danie kuchni indyjskiej zaczynamy od przygotowania wszystkich przypraw w trzech oddzielnych miseczkach. Do jednej wsypujemy odmierzoną ilość przypraw występujących w ziarnach, takich jak czarna gorczyca czy kumin. Druga miseczka to przyprawy sproszkowane: curry, kurkuma itd. W trzeciej przygotowujemy starty na tarce o drobnych otworach czosnek i obrany wcześniej ze skórki imbir.

Następnie  rozgrzewamy olej (nie oliwę!)  w rondlu o grubym dnie. Potem wsypujemy przyprawy w ziarnach. Mieszamy energicznie i smażymy tak długo aż ziarna zaczną „strzelać”. Teraz dodajemy proszki i smażymy dalej, mieszając kilka sekund. Ta faza jest decydująca, gdyż przyprawy w proszku bardzo łatwo się przypalają.  Teraz, nadal mieszając, dodajemy mokre przyprawy. Gdy dodamy imbir nie ma już obawy o przypalenie. Nadal smażymy, mieszając kilkanaście sekund. W ten sposób baza hinduskiego dania jest gotowa. Teraz dodajemy warzywa, mięso, tofu, panir lub inne składniki według przepisu. 

mow