Jak wybrać oliwę – szukaj DOP

Drukuj
zdj. shutterstock
Kilka prostych rad pomoże nam dokonać właściwego wyboru, gdy staniemy przed sklepowa półką uginająca się pod ciężarem butelek z oliwą.

Po pierwsze oliwa powinna być zamknięta w ciemnej, małoprzejrzystej butelce (dzięki temu dłużej zachowuje świeżość). Jeśli butelka jest przezroczysta, możemy zwrócić uwagę, czy przypadkiem oliwa nie ma pomarańczowego lub czerwonego koloru. Oznacza to, że jest stara i zjełczała.

Niewątpliwym wyznacznikiem jakości jest umieszczone na etykiecie oznaczenie DOP lub IGP. DOP znaczy denominazione di origine protetta, czyli że oliwki pochodzą z konkretnego miejsca, oliwa została wyprodukowana konkretnymi metodami, zgodnie z obowiązującą w danym regionie tradycją, a wszystkiego przypilnowali urzędnicy Unii Europejskiej. Słowem, nie ma fuszerki. IGP (inicazione geografica protetta) oznacza, że tylko jeden etap wytwarzania oliwy odbył się na danym terenie. Oczywiście oliwy IGP są częściej spotykane niż oliwy DOP, choćby z tego powodu, że firmie sprzedającej swoje produkty na całym świecie, trudno jest wyhodować ilość oliwek pokrywaj tę podaż (na przykład firma Monini ma ogromne gaje oliwne aż w Australii) ale jednak takie oznaczeni mówi nam coś pozytywnego o danej oliwie.

mow