Jakie zioła do czego
DrukujOto krótki spis ziół i ich najczęstszych zastosowań.
Tymianek: pieczony drób, pieczone ziemniaki
Szczypior: jajka, sery, ryby, sałatki, zupy kremowe, ziemniaki
Majeranek: mięsa z rusztu, kurczaki, sos pomidorowy
Bazylia: sosy do makaronu (pesto) pomidory, sałatki, kurczaki, białe ryby, cielęcina, owoce morza, jajka
Ziele angielskie: zupy, kapusta, dziczyzna, baranina, cebula, marynaty
Imbir: potrawy orientalne, pasztety, warzywa, ciasteczka
Goździki: szynka pieczona, słodkie ziemniaki, dynia, kompoty
Cynamon: potrawy bliskowschodnie, jabłka, desery, pieczywo
Gałka muszkatołowa: sosy do makaronów, zapiekanki, sosy beszamelowe, grzane wino
Mięta: desery, lody, ogórki, ziemniaki, groch, sery, chłodniki, melon, baranina, jogurty
Szałwia: drób, jajka, parmezan, rośliny strączkowe, risotta, makarony