Jakie zioła do czego

Drukuj
zdj. shutterstock
Choć oczywiście z dobieraniem ziół do potraw można eksperymentować, warto jednak znać klasyczne połączenia smaków.

Oto krótki spis ziół i ich najczęstszych zastosowań.

Tymianek: pieczony drób, pieczone ziemniaki

Szczypior: jajka, sery, ryby, sałatki, zupy kremowe, ziemniaki

Majeranek: mięsa z rusztu, kurczaki, sos pomidorowy

Bazylia: sosy do makaronu (pesto) pomidory, sałatki, kurczaki, białe ryby, cielęcina, owoce morza, jajka

Ziele angielskie: zupy, kapusta, dziczyzna, baranina, cebula, marynaty

Imbir: potrawy orientalne, pasztety, warzywa, ciasteczka

Goździki: szynka pieczona, słodkie ziemniaki, dynia, kompoty

Cynamon: potrawy bliskowschodnie, jabłka, desery, pieczywo

Gałka muszkatołowa: sosy do makaronów, zapiekanki, sosy beszamelowe, grzane wino

Mięta: desery, lody, ogórki, ziemniaki, groch, sery, chłodniki, melon, baranina, jogurty

Szałwia: drób, jajka, parmezan, rośliny strączkowe, risotta, makarony