Otwieranie ostryg krok po kroku

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Przed otwieraniem ostryg należy je dokładnie oczyścić i umyć oraz sprawdzić, czy wszystkie są dokładnie zamknięte. Należy przygotować nóż do ostryg oraz specjalną rękawicę lub kuchenną ściereczkę.

Jeszcze dokładniejsza instrukcja otwierania ostryg oraz kilka rad na stronie: Kliknij

Nóż do otwierania ostryg zobacz tu: Kliknij

Rękawica do otwierania ostryg zobacz tu: Kliknij

 

1.      Połóż ostrygę na ścierce wklęsłą częścią do dołu, owiń ją ściereczką i przytrzymaj. Czubek noża do ostryg wbij w miejsce gdzie jest spojenie muszli lub w dowolne miejsce między dolną a górną muszlą.

 

2.      Obracaj nóż w prawo i w lewo podważając górną muszlę aż otworzy się z charakterystycznym dźwiękiem. Przetnij mięsień łączący muszle i delikatnie podnieś górną muszlę.

3.      Oderwij nożem ostrygę od dolnej muszli. Pozostaw ją w muszli aż do podania lub przełóż na specjalny półmisek do ostryg.

 

Ostrygi najbardziej skutecznym afrodyzjakiem! Czytaj: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/najlepszy-z-afrodyzjakow/

Nóż do ostryg: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/akcesoria-kuchenne/

Rękawice do ostryg: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/akcesoria-kuchenne/metalowa-rekawica-do-otwierania-skorupiakow/