Wiosenne oczyszczenie i wzmocnienie - Porady - Monika Węgrzyn - Smaki Życia

Wiosenne oczyszczenie i wzmocnienie

Drukuj
zdj. shutterstock
Nadchodzi wiosna! Czas otrząsnąć się z zimy, pozbyć się zbędnych kilogramów i toksyn, wzmocnić organizm i cieszyć się życiem.

Przyszedł czas na uwolnienie organizmu z toksyn i wzmocnienie. Nasz organizm wchłania toksyny z zanieczyszczonego powietrza, wody, chemicznych środków czystości, leków (także przeciwbólowych), wysokoprzetworzonej żywności, używek. Toksyny trafiają do naszego organizmu także za sprawą pasożytów. Dlatego wszyscy właściciele zwierząt domowych powinni mieć nawyk zjadania codziennie garstki pestek dyni, która mają tu działanie profilaktyczne. Specjaliści zalecają też aby co najmniej 2 razy do roku – wiosną i jesienią przeprowadzić „gruntowne sprzątanie”, zwane też „detoksem” czy po prostu dietą oczyszczającą. Pryz czym utrata zbędnych kilogramów jest tu raczej efektem ubocznym niż celem. Celem jest zadbanie o zdrowie.

Soki z warzyw i owoców to sprawdzony sprzymierzeniec takich kuracji. Wczesną wiosną warto zadbać o to, aby nasz codzienny sok był pełen wartości odpowiednich do tej pory roku. Najbardziej wartościowy sok otrzymamy z nowoczesnej wyciskarki. Dzieje się tak dlatego, że im wolniej przebiega proces wyciskania soku, tym otrzymany sok jest lepszy i zdrowszy (zawiera więcej składników odżywczych i dłużej zachowuje świeżość). Sok z tradycyjnej sokowirówki ma znacznie niższą zawartość składników odżywczych niż sok uzyskany za pomocą wyciskarki soku. Jest to spowodowane faktem, że sokowirówki nie są wstanie efektywnie wydobyć substancji zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Odsączają tylko część soku, pozostawiając resztę w postaci wilgotnego miąższu o dużej objętości.  Z sokowirówki nie będziemy też mieli pożytku jeśli chcemy wycisnąć sok z warzyw liściastych lub dodać owoce jagodowe. Możemy też poranny koktajl zmiksować za pomocą blendera, wówczas jednak musimy dodać do niego wodę aby uzyskać płynną konsystencję. Nie będzie wówczas oczywiście idealnie gładki, jak sok z wyciskarki.  Tyle o technice pozyskiwania naszego zdrowego śniadania.

mow