BernOnTable, stoły i deski Rafała Bernatowitza

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Desek do krojenia i podawania potraw wyrzeźbionych przez Rafała Bernatowitza używają w swoich kuchniach, restauracjach i programach telewizyjnych m.in. Marcin Budynek, Grzegorz Łapanowski, Tomek Jakubiak i doceniony pierwszą w Polsce gwiazdką Michelin Wojciech Modest Amaro. Do zrobienia ich nie ścięto ani jednego drzewa, ponieważ Rafał używa wyłącznie drewna z odzysku.

Tajemnica ich urody tkwi w surowej prostocie i miłości z jaką robi je Rafał. Deski BernOtTable pokazują całe naturalne piękno drzew, z których powstają. Rafał to piękno odczytuje i wygładza, na tyle, na ile wymaga tego ergonomia przedmiotu. Firma Bernatowitza powstała rok temu, kiedy Rafał postanowił porzucić pracę w Warszawie. „Narastające tempo życia w mieście, zaczęło być dla mnie niebezpieczne. Postanowiłem się od niego oddalić. A że mam dom w Puszczy Białej nad Bugiem to zająłem się wykonywaniem w nim akcesoriów kuchennych, rzeźb oraz stołów z litego drewna. Pasją do tej materii byłem zarażony już wcześniej, ponieważ kończyłem szkołę Rzemiosł Artystycznych w kierunku meblarstwa i galanterii drzewnej. Później studia archeologiczne, studium filmowe i o drewnie zapomniałem na wiele lat. Teraz bez drewna nie mogę się obejść.. to prawdziwa pasja na granicy z obsesją. Nie mogę spokojnie przejechać samochodem nie okręcając głowy dokoła w poszukiwaniu nietypowych drzew, poskręcanych krzewów czy starych drewnianych budowli. Wszystkiego chciałbym dotknąć, powąchać pogłaskać i poczuć. W drewno zaopatruje się zgodnie z przyjętą przeze mnie zasadą o nie ścinaniu drzew – szukam w całej Polsce wiatrołomów, odnajduję wycięte stare sady, odkupuję drewno przeznaczone na opał, stare domy i stodoły, drewno z likwidowanych tartaków bądź stolarni i drzewa powalone przez śnieg. Najczęściej kupuję drewno drzew owocowych i liściastych, natomiast moim ukochanym materiałem jest orzech włoski i czarny dąb kopalny, który najczęściej ma więcej niż 1500 lat. O czarnym dębie mógłbym opowiadać długo bo to naprawdę fantastyczny surowiec. Zawsze sam dobieram materiał a większość prac w drewnie wykonuję ręcznie lub za pomocą podstawowych narzędzi…” opowiada Rafał.

Jego rękodzieło trafia głównie do szefów kuchni lub pasjonatów dobrego jedzenia, ludzi kochających naturę i jej związek z przygotowaniem potraw. „Jestem dumny, że moje deski mogą służyć takim szefom jak Wojciech Modest Amaro, Tomek Jakubiak, Marcin Budynek, Grzegorz Łapanowski, Grażyna Zaremba-Szuba i wielu naprawdę wielu wspaniałym kulinarnie zakręconym ludziom”. Deski BernOnTable, których surowe piękno nadzwyczaj dobrze komponuje się z minimalistycznym wyposażeniem współczesnych kuchni, można kupić przez Internet.

Maryla Musidłowska

INFO

www.facebook.com/BurnonTable