Trendy kulinarne w 2015 roku

Drukuj
Zdaniem Piotra Ceranowicza, eksperta kulinarnego Lubelli, to właśnie kuchnia bezmięsna i bezmleczna będą jednym z głównych trendów kulinarnych w tym roku.

Z przyczyn zdrowotnych, społecznych oraz z przekonań, kuchnia wegetariańska i wegańska zaczynają  królować na polskich salonach - mówi Ceranowicz - a Polacy coraz częściej szukają proteinowej podstawy posiłku właśnie w warzywach. Równocześnie jednak odchodzą  od typowego sojowego kotleta. Wśród składników, królujących w menu wegetarian i wegan znajdą się m.in. kasze, komosa ryżowa i przede wszystkim warzywa. W tym roku popularne będą również własne wytwory – np. owocowe chlebki lub hummus. Swój renesans przeżywają makarony i kasze. Na bazie różnych typów kaszy można wyczarować naprawdę niecodzienne dania. Kasza pszenna z pszenicy durum, kasza jęczmienna czy kasza gryczana zadowolą miłośników wegetariańskiego, zdrowego żywienia oraz tych, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni. W tym roku nastąpi też zdaniem Ceranowicza „powrót do korzeni” i to dosłownie, ponieważ utrzyma się tendencja, która zaczęła się już 2 lata temu na powrót do dawnych warzyw korzeniowych, takich jak brukiew, pasternak, czy fioletowa marchew. Ich popularność wiąże się właśnie ze wzrostem zainteresowania kuchnią wegetariańską i wegańską. Pamiętajmy, że trendy pozwalają nam poznać nowe smaki i produkty, o których istnieniu często nawet nie wiedzieliśmy. Dlatego zachęcam podczas następnej wizyty w sklepie lub na bazarku dosięgnięcia po produkty, których dotychczas nie używaliśmy w naszej kuchni. Taka „odwaga” to pierwszy krok do poszerzania swoich umiejętności, a także intrygująca kulinarna przygoda, opowiada Ceranowicz zachęcając do kulinarnych eksperymentów.

mm

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patronem restauracji Kitchen.
Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej
Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej
i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej
w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge.
W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.