Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Angielski pudding

      Angielski pudding

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      • Czas przygotowania 5 min.
      • Czas oczekiwania 14 dni
      • Trudność
      • Porcja dla
      Żurawina suszona 150 gram
      rodzynki sułtanki 150 gram
      posiekane, suszone śliwki 150 gram
      sherry Pedro Ximenez 175 ml
      mąka 100 gram
      świeża, rozdrobniona bułka (bez skórki) 125 gram
      łój wołowy 150 gram
      cukier Muscovado 150 gram
      mielony cynamon 1 łyżeczka
      mielone goździki ¼ łyżeczki
      proszek do pieczenia 1 łyżeczka
      skórka starta z 1 cytryny
      duże jajka 3
      średnie jabłko (obrane i utarte) 1
      miód 2 łyżki
      sól szczypta
      Typowy angielski pudding przygotowuje się dużym wyprzedzeniem. Przez kilka tygodni przed świętami deser dojrzewa w lodówce. Tuż przed podaniem ponownie podgrzewa się go na parze.

      Umieścić żurawinę, sułtanki i posiekane śliwki w misce i zalać sherry Pedro Ximenez. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc lub na klika dni w chłodnym miejscu.

      W dużym garnku zagotować wodę. Formę na pudding wraz z pokrywką wysmarować masłem.  

      W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie pozostałe składniki puddingu  – mąkę, rozdrobnioną bułkę, proszek do pieczenia, jajka, utarte jabłko, miód, cukier, skórkę z cytryny, łój wołowy, cynamon,  goździki i szczyptę soli. Na koniec dodać namoczone, suszone owoce razem z sherry. Masę na pudding przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i owinąć folią spożywczą. Postawić na dnie garnka z gotującą wodą lub na sicie do gotowania na parze, tak aby woda nie dostała się do puddingu. Pudding gotować na parze przez 5 godzin, kontrolując czy woda nie wyparowała. Wyjąć pudding z garnka i kiedy trochę przestygnie schować go do lodówki na kilka tygodni. W dniu podania deser ponownie gotować w kąpieli wodnej, tym razem przez 3 godziny. Gotowy pudding wyjmować poprzez przewrócenie foremki do góry nogami. 

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Biały chłodnik z Podlasia
      • 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 4. Jak gotować ryż na sypko
      • 5. Jak gotować młode ziemniaczki?
      • 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 7. Podział tuszy wołowej
      • 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 9. Ciasto na pizzę
      • 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Angielski pudding - Przepisy.Typowy angielski pudding przygotowuje się dużym wyprzedzeniem. Przez kilka tygodni przed świętami deser dojrzewa w lodówce. Tuż przed podaniem ponownie podgrzewa się go na parze. Angielski pudding to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2022 Smaki Życia.