Angielski pudding

  • Czas 5 min.
  • Czas oczekiwania 14 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
Żurawina suszona 150 gram
rodzynki sułtanki 150 gram
posiekane, suszone śliwki 150 gram
sherry Pedro Ximenez 175 ml
mąka 100 gram
świeża, rozdrobniona bułka (bez skórki) 125 gram
łój wołowy 150 gram
cukier Muscovado 150 gram
mielony cynamon 1 łyżeczka
mielone goździki ¼ łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka starta z 1 cytryny
duże jajka 3
średnie jabłko (obrane i utarte) 1
miód 2 łyżki
sól szczypta
Typowy angielski pudding przygotowuje się dużym wyprzedzeniem. Przez kilka tygodni przed świętami deser dojrzewa w lodówce. Tuż przed podaniem ponownie podgrzewa się go na parze.

Umieścić żurawinę, sułtanki i posiekane śliwki w misce i zalać sherry Pedro Ximenez. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc lub na klika dni w chłodnym miejscu.

W dużym garnku zagotować wodę. Formę na pudding wraz z pokrywką wysmarować masłem.  

W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie pozostałe składniki puddingu  – mąkę, rozdrobnioną bułkę, proszek do pieczenia, jajka, utarte jabłko, miód, cukier, skórkę z cytryny, łój wołowy, cynamon,  goździki i szczyptę soli. Na koniec dodać namoczone, suszone owoce razem z sherry. Masę na pudding przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i owinąć folią spożywczą. Postawić na dnie garnka z gotującą wodą lub na sicie do gotowania na parze, tak aby woda nie dostała się do puddingu. Pudding gotować na parze przez 5 godzin, kontrolując czy woda nie wyparowała. Wyjąć pudding z garnka i kiedy trochę przestygnie schować go do lodówki na kilka tygodni. W dniu podania deser ponownie gotować w kąpieli wodnej, tym razem przez 3 godziny. Gotowy pudding wyjmować poprzez przewrócenie foremki do góry nogami. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.