- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kotleciki jagnięce ze świniarki | 6 |
czosnek | 2 ząbki |
tymianek | 1 garść |
rozmaryn | 1 garść |
miód akacjowy | 3-4 łyżki |
papryczki chili | 1 |
olej rydzowy | 5-6 łyżek |
Wszystkie składniki marynaty, łącznie z posiekaną papryczką, przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę (chyba że mamy moździerz – wtedy lepiej utrzeć). Kotleciki płuczemy i osuszamy papierem kuchennym, a następnie nacieramy marynatą i odstawiamy na parę godzin albo na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je z marynaty (warto zdjąć jej nadmiar nożem, bo lubi się przypalać) i smażymy na gorącej patelni grillowej.
Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...