Aromatyczne kotleciki jagnięce

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kotleciki jagnięce ze świniarki 6
czosnek 2 ząbki
tymianek 1 garść
rozmaryn 1 garść
miód akacjowy 3-4 łyżki
papryczki chili 1
olej rydzowy 5-6 łyżek
Przepyszne kotleciki w wielkopolskim stylu.

Wszystkie składniki marynaty, łącznie z posiekaną papryczką, przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę (chyba że mamy moździerz – wtedy lepiej utrzeć). Kotleciki płuczemy i osuszamy papierem kuchennym, a następnie nacieramy marynatą i odstawiamy na parę godzin albo na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je z marynaty (warto zdjąć jej nadmiar nożem, bo lubi się przypalać) i smażymy na gorącej patelni grillowej.


Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.