Baba drożdżowa

Aby baba pięknie wyrosła wstaw ją w formie do piekarnika nagrzanego do 40 C. Podwoi objętość po około 15 minutach.

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto drożdżowe (patrz: przepis podstawowy) 700 g
skórka pomarańczowa 50 g
masło sklarowane 50 g
rodzynki 10 g
płatki migdałowe 10 g
domowy lukier 150 g
żółtka 2
migdały 50 g

Do ciasta drożdżowego (patrz: przepisy podstawowe) dodać następujące składniki: skórka pomarańczowa, rodzynki, całe migdały, masło i ubite żółtka.

Po dodaniu tych składników wyrobić ponownie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto nabić w formę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie zajmować ok. 80% foremki wstawić do pieca na ok. 40 minut i piec  w temperaturze 180°C. Po wypieczeniu i ostygnięciu babę posmarować lukrem, posypać migdałami i rodzynkami.

   

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.