Babeczki wielkanocne do święconki

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka krupczatka 300 g
zimne masło 200 g
żółtka 4
cukier puder 100 g
sól szczypta
masło do wysmarowania foremek
cukier puder z prawdziwą wanilią do oprószenia

Przesiać mąkę na stolnicę, posiekać dużym, ciężkim nożem razem z zimnym masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść szybko w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto grubo rozwałkować, przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C aż nabiorą złotego koloru (około 25 minut). Po wyjęciu z foremek i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga
Porcja na 12-14 babeczek.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.