Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki ekologiczne 1 kilogram
pomidory dojrzałe na słońcu 1 kilogram
żeberka wędzone naturalnie pół kilo
marchewka 2
seler pół małego
pietruszka 2
por 1
cebula 1
ziele angielskie 4 kulki
listek laurowy 4
woda 1,5 litra
sól i pieprz do smaku
kwiat kopru 2 duże gałązki
czosnek 3 ząbki
młode, kwaśne jabłka 3
lubczyk świeży kilka dużych gałązek
sól, pieprz i cukier do smaku
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
Ten barszcz, choć ma postać aksamitnego kremu jest kwintesencją smaku barszczu ukraińskiego!

Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Cebulę opalić nad ogniem aż skórka sczernieje. Z pora oderwać ciemne liście, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obrać buraki, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z umytych pomidorów. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podgrzewać nie gotując przez kilka minut. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.