Bavette z owocami morza zapiekane w folii

  • Czas 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Bavette Barilla 400 gramów
kalmary 200 gramów
krewetki 100 gramów
małże oczyszczone 200 gramów
przecier pomidorowy 125 ml
posiekana pietruszka 1 łyżka
oliwa z oliwek extra virgin 4 łyżki
ząbek czosnku 1

1.    Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.

2.    Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.

3.    Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.

4.    Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.