Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Z połowy ilości masy bezowej uformować na blasze wyłożonej pergaminem małe krążki, z drugiej połowy wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego małe obręcze. Piec bezy w temp 140 st. C około 50 min. W tym czasie przygotować krem pistacjowy: mascarpone wymieszać z cukrem, brandy i spirytusem. Dodać drobno posiekane pistacje oraz szczyptę soli dla złamania smaku.
Na upieczonych, wystudzonych krążkach bezowych układać krem, przycisnąć obrączką bezową, udekorować pistacjami oprószyć cukrem pudrem.
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
beza: | |
białka jaj kurzych | 1 szklanka |
cukier puder | 300 g |
krem pistacjowy: | |
mascarpone | 750 g |
spirytus | 100 ml |
pistacje | 150 g |
brandy | 200 ml |
pistacje do dekoracji | 25 g |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Kartacze
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Świąteczny bigos staropolski
- 8. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 9. Jedyny w Polsce venenciador
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...