Biała ryba w sosie ziołowym

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z białej ryby bez ości i skóry 600 g
brokuł 1
młode małe ziemniaki 1 kg
masło 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 2% ok. pół litra
ulubione zioła (koperek, natka) hojna garść
skórka z cyrtyny
listek laurowy 1
sok z 2 cytryn
sól i pieprz do smaku
Młode ziemniaki i gotowane na parze brokuły znakomicie uzupełniają smak tej ryby.

Ziemniaki oskrobać, ugotowacw osolonym wrzątku. Brokuły i filety ryby ugotować na parze (ok 20 minut). Rozpuscić maslo w rondelku, dodać mąkę, usmażyć jasną zasmażkę. Zdjąc z ognia i wlać mleko energicznie mieszając rózgą. Dodać skórkę z cyrtyny, liśc laurowy, sól  i biały pieprz i gotować 10 minut, mieszając na małym ogniu. Wyjać skórkę i listek. Dodać sok z cyrtyny  i posiekane zioła. Doprawić do smaku. Podawać rybę polaną sosem

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.