Biały chłodnik z Podlasia

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
śmietana 1 szklanka
kwaśne mleko 1 szklanka
szczypiorek 1/2 pęczka
długi ogórek 1
koperek 1/2 pęczka
czosnek 1 ząbek
sól
Znakomita alternatywa dla chłodnika z botwinki. Idealny na upały.

Ogórek umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek opłukać i osuszyć. Pokroić. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wymieszać schłodzone mleko ze śmietaną z lodówki i warzywami. Doprawić. Podawać z młodymi ziemniakami.


Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.