Bliny ze szparagami i jajkiem w koszulce

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szparagi zielone 400g
jajka ekologiczne, świeże 4
masło 40g
sól i pieprz
chili zielone 1
ocet 1/2 łyżeczki do zakw
na bliny:
mąka pszenna 150g
mąka gryczana 150g
drożdze 30g
jajka do ciasta 2
masło do ciasta 25g
mleko ok. 1/2 litra
cukier 1łyżka
sól 1łyżeczka
masło klarowane do smażenia
Idealne danie na leniwe, weekendowe śniadanie. Efekt „wow” murowany. Warunkiem niezbędnym w tej potrawie są bardzo świeże jajka i jędrne szparagi.

Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę pszenną. Wymieszać z rozczynem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką pszenną przesiać mąkę gryczaną, dodać jajka masło, sól i resztę mleka. Wyrabiać drewniana łyżką, ubijając, żeby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć małe, dość grube bliny na klarowanym maśle. Bliny smażyć z dwóch stron, raz odwracając. Trzymać w cieple.

Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki i usunąć suche łuski. Ugotować na parze do miękkości. Jajka pojedynczo wybijać na talerzyk i ostrożnie wlewać do rondelka z wrzącą, zakwaszoną octem wodą. Gotować 3 minuty, wyjmować łyżką cedzakową na ciepły talerz. Chili pokroić w cieniutkie plasterki. Masło roztopić. Na blinach układać szparagi, skropić je masłem, wyłożyć jajko, ozdobić plasterkami chili. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.