Bób z parmezanem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bób 1 kg
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
mleko lub mieszanka mleka i bulionu warzywnego 2,5 szklanki
gałka muszkatołowa
parmezan lub cheddar starty 50 g
liście i kwiaty szałwii do dekoracji
Aromatyzowany szałwią sos serowy to oryginalny dodatek do bobu.

Ugotować bób do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić zostawiając nieco wody na dnie. Gdy przestygnie, obrać. Masło z mąką przesmażyć w rondlu na małym ogniu. Dodać mleko energicznie mieszając. Zagotować i gotować 5 minut, mieszając.  Zdjąć z ognia. Dodać starty ser i bób. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać w listkami i kwiatami szałwii.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.