Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Bogracz

      Bogracz

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      • Czas 2 godz. 30 min.
      • Trudność
      • Porcja dla
      Mięso na gulasz 1 kg
      boczek wędzony 150 g
      cebula 2
      czosnek 4 ząbki
      papryka słodka 4 duże
      papryka ostra 1
      pomidory 4 duże
      ziemniaki 5 dużych
      Słodka papryka wędzona w proszku 2 łyżki
      koncentrat pomidorowy 1 mały
      Sól, ostra papryka, cukier do smaku
      woda
      zdj. shutterstock
      Węgierski gulasz, tradycyjnie gotowany nad ogniskiem w specjalnym garnku – bogracs, zawieszonym na trójnogu.

      Rozpalić ognisko. Mięso pokroić w dużą kostkę, boczek w słupki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno. Paprykę słodką oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, ostrą zostawić w całości. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w misce zimną wodą. Postawić trójnóg nad ogniskiem i zawiesić na nim kociołek żeliwny (lub zapalić gaz pod garnkiem). Do kociołka lub garnka włożyć boczek i wytopić tłuszcz, dodać mięso i obsmażyć je równomiernie ze wszystkich stron, dodać czosnek i cebulę, zrumienić mieszając razem z mięsem. Wlać wodę, żeby zakryła mięso, doprawić solą i wędzoną papryką, dodać strąk ostrej papryki i dusić na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W razie potrzeby dolewać wodę. Kiedy mięso jest prawie miękkie dodać ziemniaki, wlać wodę jeśli trzeba i dusić, aż ziemniaki będą półtwarde. Dodać paprykę słodką, pomidory, dusić 10 minut. Kiedy ziemniaki się ugotują dodać kilka łyżek zimnej wody, doprawić ostrą papryką w proszku, solą, zagęścić koncentratem pomidorowym i dusić jeszcze przez chwilę. Jeżeli pomidory są mało słodkie dosmaczyć bogracz cukrem. Dosolić w razie potrzeby.

      Podawać z wiejskim chlebem i gęstą śmietaną. 

       

       

      Bogracz (bogrcs) to rodzaj kociołka do gotowania nad ogniskiem. W Polsce można kupić bogracze w sklepie węgierskim „Papryka” w Warszawie przy ulicy Zwycięzców. Bograczami nazywa się również zupy gulaszowe gotowane w garnkach nad ogniskiem. W warunkach domowych bogracz, czyli zupę gulaszową gotujemy w garnku o grubym dnie.

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Podział tuszy wołowej
      • 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 5. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
      • 6. Ciasto na pizzę
      • 7. Zapraszamy na nasz fanpage
      • 8. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
      • 9. Jak gotować młode ziemniaczki?
      • 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Bogracz - Przepisy.Węgierski gulasz, tradycyjnie gotowany nad ogniskiem w specjalnym garnku – bogracs, zawieszonym na trójnogu. Bogracz to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2023 Smaki Życia.