Bukiet karmelizowanej marchwi

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 dzień
  • Trudność
  • Porcja dla
cienkie, kształtne marchewki z nacią 8
pomarańcze 1
masło 4 łyżki
posiekana dymka 1/2 filiżanki
cukier 1 łyżka
kolendra szczypta
rosół 100 ml
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Jeśli uda się zdobyć ekologiczną, słodką marchewkę warto włożyć nieco trudu aby godnie ją podać.

Obrać skórkę z pomarańczy, posiekać, gotować minutę w niewielkiej ilości wody. Opłukać pod zimną wodą i pozostawić na dobę do wyschnięcia. Z pomarańczy wycisnąć sok. Marchew obrać, pozostawiając około centymetra łodyg. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać sok, kolendrę, cukier, sól i marchewki w całości. Przykryć. Dusić 5 minut. Dolać rosół, doprowadzić do wrzenia gotować 15 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wyjąć marchewki, przykryć by nie wystygły. Zredukować sos do 100 ml, zmiksować. Podawać marchewki z sosem, posypane skórką pomarańczową.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.