Cebula w cieście piwnym

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cebule 3
piwo 250 ml
mąka pszenna 3 szklanki
jajka 2
olej do smażenia 2 l

Obrać cebule i pokroić w plastry. Delikatnie rozdzielić pojedyncze krążki.

Wbić żółtka do miski, dolać piwo, roztopione masło i dodać odrobinę soli. Mieszając dosypać dwie szklanki przesianej mąki. Zmiksować i odstawić na pół godziny.

Pozostałą mąkę przesiać do miski i pozostawić do obtaczania cebuli.

Białka z jajek ubić na pianę i delikatnie połączyć z przygotowanym wcześniej ciastem.

Rozgrzać olej na patelni. Obtaczać krążki cebuli obtaczamy w mące, a następnie w cieście. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć tak długo, aż nabiorą złotego koloru. Osączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.