Chlebek dyniowy

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 350 gram
przesiana mąka 1 ¾ szklanki
jajka 2
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
olej pół szklanki
skórka z jednej pomarańczy
nasiona chia 3 łyżki
rodzynki 3 łyżki
miód pół szklanki
mielony kardamon szczypta
cynamon szczypta
imbir szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
sól szczypta
Chlebek z dyni to idealna przekąska do herbaty lub na drugie śniadanie. Doskonale smakuje z miodem, masłem orzechowym lub dżemem. W zależności od preferencji możemy dodać do chlebka cukier, tak jak my – miód, albo inną substancją słodzącą.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek i upiec do miękkości. Wyjąć z piekarnika, miąższ oddzielić od skóry, rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z dynią, dodać miód, olej. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, sodę oczyszczoną, rodzynki i przyprawy. Do masy z miąższem z dyni dodać partiami ubite białka. Potem dosypać połowę mąki z dodatkami i wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). 

Polecamy również nasz przepis na chlebek bananowy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.