Chłodnik szczawiowy

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szczaw pęczek (duża garść)
koperek pęczek
jajka 2
śmietana lub słodka śmietanka 200ml
ogórki świeże 2-3
sól i cukier
wywar warzywny lub drobiowy dokładnie odtłuszczony 0,5 litra
Wszyscy znamy chłodnik z botwinki – warto spróbować chłodniku szczawiowego. Może się okazać, że ten smak wygra z wszystkimi innymi. Idealny na upał.

Opłukać szczaw i koperek. Ugotować jajka na twardo. Posiekać szczaw i koperek. Z ogórków usunąć pestki. Posiekać. Zagotować bulion. Wrzucić szczaw. Gdy się zagotuje odstawić z ognia. Przestudzić. Dodać koperek i ogórki. Wymieszać ze śmietaną (zupa będzie kwaśniejsza) lub słodką śmietanką (zupa łagodniejsza w smaku). Schłodzić.  Podawać z jajkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.