Ciasto cytrynowe

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka i 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajka 4
śmietana 22% 1/2 szklanki
sok z cytryny 3,5 łyżki
skórka starta z 3 cytryn
rozpuszczone, przestudzone masło 6 łyżek
masło do formy
Oto przepis na słynne ciasto cytrynowe z hotelu Waldorf Astoria. Wypróbowany!

Nagrzać piekarnik do 175 C. Wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać roztrzepane jajka i miksować na wolnych obrotach aż masa będzie gładka. Wymieszać śmietanę z masłem i sokiem z cytryny. Dodać do masy i wymieszać. Wlać ciasto do posmarowanej masłem keksówki. Piec około 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wystudzone polać lukrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.