Ciasto marchewkowe

  • Czas 1 godz. 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukier puder 400 gram
100 g kremowego serka 100 gram
masło 50 gram
jajka 2
brązowy cukier 200 gram
olej roślinny 150 ml
drobno starta marchewska 200 gram
drobno pokrojony ananas 200 gram
wiórki kokosowe 50 gram
mąka 200 gram
cynamon sól soda proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Aby zrobić polewę należy mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodać  cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając.  Wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Następnie ciasto- Ubić jajka aby podwoiły swoją objętość. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijać na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszać Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki.  Przełożyć do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód smarować1/3 ilości polewy. Przykryć górą ciasta i smarować resztą polewy. Wstawić do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.